ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Upis u Vojnu akademiju - PRAVI IZBOR / Osnovne akademske studije / Prava i obaveze

Prava i obaveze

Prava i obaveze kadeta

Školovanje u Vojnoj akademiji počinje 1. oktobra kalendarske godine i traje četiri godine. Posle završetka školovanja kadeti se primaju u profesionalnu vojnu službu i unapređuju u čin potporučnika odgovarajućeg roda - službe i stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje diplomiranog menadžera i diplomiranog inženjera u sistemu odbrane.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije kadetu obezbeđuje smeštaj i usluge u internatu, ishranu, odeću, obuću, školski pribor, udžbenike, zdravstvenu zaštitu, troškove prevoza prilikom korišćenja semestralnog i godišnjeg raspusta i mesečna novčana primanja, zavisno od čina koji imaju za vreme školovanja.

Kadet se obavezuje:

  • da školovanje završi u roku određenom Statutom Vojne akademije;
  • da po završetku školovanja u Vojnoj akademiji stupi na dužnost određenu za profesionalnog oficira Vojske Srbije i da u profesionalnoj vojnoj službi ostane onoliko vremena koliko je propisano Zakonom o Vojsci i
  • da prihvati raspored u garnizonu po potrebi službe, a shodno Zakonu o Vojsci.

Međusobne obaveze lica primljenih na školovanje i Ministarstva odbrane Republike Srbije regulišu se ugovorom.

U slučaju raskida ugovora kadet je dužan da Ministarstvu odbrane Republike Srbije nadoknadi troškove školovanja u sledećim slučajevima:

  • ako školovanje prekine po ličnom zahtevu – molbi;
  • ako svojom krivicom izgubi status kadeta, na način i u slučajevima predviđenim odredbama Zakona o vojnim školama i vojnim naučnoistraživačkim ustanovama i drugim propisima;
  • ako po završetku školovanja u Vojnoj akademiji odbije da stupi u profesionalnu vojnu službu predviđenu za profesionalnog oficira Vojske Srbije i
  • ako mu profesionalna vojna služba prestane po zahtevu ili zbog neopravdanog izostanka iz službe, a u službi ne ostane onoliko vremena koliko je predviđeno Zakonom o Vojsci.
HorSeparator
Maksima
“Život je večita borba. Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred”
...To te sprema za život kada ćeš preuzeti odgovornost za svoju porodicu, decu, jedinicu i širu zajednicu. Naučićeš da smelo živiš sa strahom, da donosiš odluke kad je teško, kad nema vremena, kad od tvoje odluke zavise životi drugih ljudi. Ako u tome budeš uspešan, to će te vremenom ispunjavati ponosom i zadovoljstvom, a drugi će te prepoznati kao oficira za velike poduhvate.

I tako ćeš rasti tokom cele tvoje karijere. O visinama nećeš morati da sanjaš. Do njih sasvim sigurno možeš stići.
VOJNA AKADEMIJA
Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna